KUNDCASE
Nya arbetssätt skapar en tryggare och hållbarare äldreomsorg
Kunden: Kunden bedriver äldreomsorgen i en mellanstor svensk kommun. Verksamheten omfattar flera enheter och bedrivs i en konkurrensutsatt miljö med höga krav på kvalitet, effektivitet och samverkan mellan olika funktioner.
Kundens utmaning: Kunden står inför en växande äldre befolkning med alltmer komplexa behov, vilket ställer ökade krav på äldreomsorgens kapacitet och kvalitet. Det finns utmaningar i att attrahera och behålla kompetent personal, minska frånvaro och att anpassa verksamheten till nya krav och förväntningar. För att möta framtidens behov behöver ekonomiska resurser frigöras genom effektiviseringar, och arbetssätt utvecklas med fokus på förebyggande insatser, innovation och samverkan utifrån individens behov.
Vår lösning: Nya arbetssätt behövde utvecklas och implementeras för att stärka medarbetarskap och skapa en mer hållbar och attraktiv arbetsmiljö med högre grad av tillit. Arbetssätten behövde utvecklas i nära samarbete med verksamheten. Insatser har testats, utvärderats och förbättrats stegvis genom en involverande och systematisk process. Ekans roll i arbetet var att leda projektet och designa principerna utvecklingsarbetet, säkerställa intern kapacitet genom att bygga en intern projektorganisation och utbilda förändringsagenter. Dessutom har vi tagit fram stödmaterial för fortsatt implementering och skapat underlag för att följa nyckeltal och effekthemtagning.
Resultatet av insatsen: Genom coachande förändringsledning och stöd i implementeringen har vi lagt grunden för:
- Effektiva team med hög grad av tillit och engagemang.
- Nya arbetssätt som bidrar till ökad frisknärvaro och minskad personalomsättning.
- Högre kvalitet för brukarna genom helhetssyn och proaktivt arbetssätt.
Projektet har haft ett starkt fokus på reflektion och lärande för att säkerställa långsiktig hållbarhet och ständiga förbättringar
Under hela projektet inklusive piloten har berättelserna från medarbetarna varit en av de starkaste drivkrafterna att fortsätta och implementera arbetssättet. Medarbetarna har berättat om ökad arbetsglädje, mindre stress och hur detta gav avtryck i mötet med brukarna som i sin tur blev lugnare, gladare och ökade sina förmågor.
Medarbetarna om skillnaderna i det nya och gamla arbetssättet:
”Det nya arbetssättet handlar om att lära känna brukarna bättre och få dem att känna sig tryggare och lugnare. Det är stor skillnad vad gäller detta jämfört med tidigare”
”Avstämningstillfällena gör att vi kan fördela belastningen bättre i gruppen. Det är lättare att hjälpa varandra. Ingen är ensam”
”Vi pratar inte om schemat. Istället pratar vi om brukarna och vad de behöver. Brukarna får ta mer plats i hur hjälpen utformas”
”Vi har bättre kontroll – vi kan planera och justera utan att behöva kontakta ledningen”
”Nu kan vi dokumentera och informera så att alla kan se, vi kan planera om och justera upplägget av dagen själva. Det är jättebra!”
Medarbetarna om skillnaden för brukarna:
”De känner sig tryggare, mer glada och mer nöjda”
”Det betyder mycket att bättre kunna möta brukarnas behov”
”Vi kan stärka det som är friskt”
”Brukarna är mer motiverade att göra saker själva”