Förändra innan det är för sent
Det är helg och jag ser (inte helt ovanligt) på fotboll. Det visas en match mellan Southampton och Chelsea, där det är Southampton som chockstartar matchen i ett rasande tempo med hög press. Normalt sett bör ett lag som Southampton, med en femtedel så stor spelarbudget som Chelseas, koncentrera sig på att spela försvar mot ett lag av Chelseas dignitet, men Southamptons höga press ger utdelning direkt och de lyckas peta in det där viktiga 1-0 målet. Det slår mig då att Southampton spelar helt utifrån sina förutsättningar och jag kan se stora likheter med Porters strategitänk. De väljer att fokusera på de ytor där de har sina konkurrensfördelar. Likt ett småföretag som utnyttjar sin snabbhet för att konkurrera med stora företags trögrörlighet.
I tv-soffan börjar jag fundera på vad som nu rör sig i Chelseas tränare José Mourinhos huvud. Hur ska han kunna förändra matchbilden? Som gammal fotbollstränare har jag ofta stått inför liknande dilemman och t ex tagit ut de bästa spelarna, som gjort bäst ifrån sig på träning och som levererat i föregående match, men som sedan under match mest ser ut som vilsna höns. Du står handfallen och funderar på var felet ligger. Varför fungerar inte något som fungerade så bra bara några dagar tidigare?
I företagsvärlden ser vi liknande mönster där etablerade företag kör fast i gamla hjulspår då de litar på de arbetssätt (i många fall mycket lyckosamma sådana) som de haft i många år, men som plötsligt slutar fungera. Svaret i båda dessa fall är förändring i omvärld, motstånd eller annat mer eller mindre oförutsägbart. Ändrade förutsättningar kräver att vi förändrar vårt sätt att se på oss själva och som vi lärt oss finns det inga beständiga ting i affärsvärlden. Mitt i matchen börjar jag därför reflektera kring John Kotters åtta-stegsmodell för en lyckad förändringsprocess, och hur man ska bete sig för att nå en lyckad förändringsprocess. I ledande befattning, oavsett om det är som företagsledare eller fotbollstränare, bör man vara medveten om vilka hinder som kan uppstå och vad som krävs när man genomför en förändring.
Hur replikerade då Chelsea på Southamptons taktik? Efter en första halvlek, där Southamptons höga press hade kunnat ge både två och tre mål, och Chelseas ”normala” spelidé visade sig vara effektlös, valde Mourinho att byta taktik till ett rakt 4-4-2. Han satte in en tung targetspelare och Chelseas backar började slå långa bollar för att undvika Southamptons första press. På det sättet fick Chelsea upp bollen i banan där de kunde utnyttja sin tyngd för att nöta ner Southamptons försvar och till slut ta en komfortabel 3-1 vinst.
Så, vad kan vi lära oss av detta? I fotbollsvärlden så är förändring något både tränare och spelare är vana vid. Där finns inget utrymme för motsträvare under de 90 minuter som matchen pågår. Däremot krävs det hårt arbete innan match för att skapa en förändrings- och vinnarkultur. Likt fotbollsvärlden måste företagsvärlden hela tiden vara förberedd på förändring och aktivt arbeta med förändringsledning för att skapa en organisation som inte ser förändring som något ont, utan ser fram emot förändringar. Annars finns det risk att man blir ”stucked in the middle” och varken erbjuder kunden värde i form av kvalité eller lågt pris.
Själv så fortsätter jag min fotbollseftermiddag med att byta kanal för att se Zlatans PSG spela, och undrar vad jag kan lära mig av denna match….