Så driver ni utveckling med medarbetarskap
I dag räcker det inte att enbart satsa på ett starkt ledarskap – även medarbetarskapet är avgörande för att skapa en framgångsrik och långsiktigt hållbar organisation. När medarbetarskapet utvecklas, skapas en miljö där varje individ tar ansvar för både sin egen och samarbetets utveckling. På Ekan stöttar vi organisationer och företag i att stärka ett Utvecklande Medarbetarskap. Det innebär att bygga en kultur där medarbetare stärker sina förmågor, den kollektiva intelligensen utvecklas och grunden läggs för ökad effekt, måluppfyllelse och långsiktig framgång.
Vad är Utvecklande Medarbetarskap?
Utvecklande Medarbetarskap (UM) bygger på forskning från bland annat Försvarshögskolan. Fr.a. Gerry Larsson har visat hur självinsikt, samarbete och ansvarstagande hos medarbetarna kan lyfta hela organisationen. Detta arbetssätt lyfter vikten av tydliga ramar, gemensamt ansvar och ett gott samspel mellan chefer och medarbetare för att bidra till resiliens och robusta organisationer. Vår erfarenhet på Ekan är att UM främjar:
- Initiativförmåga: Medarbetarna tar egna initiativ och deltar aktivt i förbättrings- och utvecklingsarbete.
- Kollektiv intelligens: Genom att öppet dela kunskap och idéer, skapas ständiga förbättringsmöjligheter.
- Psykologisk trygghet: Medarbetarna vågar ifrågasätta, lära av misstag och föreslå nya arbetssätt.
- Teamdynamik: Relationer och samarbeten stärks, vilket leder till högre motivation och prestation.
På Ekan skräddarsyr vi våra utvecklingsinsatser efter varje kunds unika behov. På så sätt kan vi fokusera på just de områden som behöver stärkas. Vi varvar teori och interaktiva övningar som är anpassade till deltagarnas aktuella situation och utmaningar med syfte att stärka samarbete och engagemang. Exempel på innehåll är praktisk träning i att ge feedback och använda ett coachande förhållningssätt i vardagen – för att stärka samarbete, ansvarstagande och utveckling.
Utveckling av kultur och samarbete
Utvecklande Medarbetarskap handlar i grunden om att se medarbetarna som aktiva och ansvarstagande resurser i organisationen. En kultur där initiativ, samarbete och kontinuerligt lärande uppmuntras, skapar förutsättningar för både ökad arbetsglädje och bättre resultat.
Ekan har lång erfarenhet av att hjälpa organisationer att omvandla dessa teorier till konkreta och mätbara resultat. Vi kan stödja er i resan mot ett utvecklande medarbetarskap. Antingen startar vi med en mindre pilotgrupp eller genomför en större omställning.
Om ni är nyfikna och vill närma er Utvecklande Medarbetarskap på egen hand, kommer här fyra konkreta tips för att komma igång:
- Bjud in och involvera medarbetarna
Börja med att ta reda på hur medarbetarna upplever autonomi, kompetensutveckling och sin koppling till organisationens mål. Det kan ni göra genom enkäter, intervjuer eller workshops. Utifrån denna information får ni ett tydligt utgångsläge att arbeta vidare från. - Arbeta aktivt för att öka den psykologiska tryggheten
Se till att skapa en miljö där alla vågar dela idéer, ställa frågor och ifrågasätta arbetssätt. Öppen dialog och accepterade misstag är grundläggande för att medarbetare ska våga ta ansvar och initiativ. - Sätt gemensamma utvecklingsmål och följ upp framstegen
Involvera medarbetarna i att formulera mål för både individens och teamets utveckling, i linje med verksamhetens övergripande strategi. Genom regelbundna uppföljningar och reflektionstillfällen skapas möjlighet att utvärdera vad som fungerar, lyfta goda exempel och fira framsteg. - Engagera ledningen som förändringsbärare
Ha en tydlig samsyn om vad ni menar med utvecklande medarbetarskap och varför det är viktigt för er organisation att jobba med det. Varje chef behöver kunna stödja förändringen i vardagen.
Kontakta oss gärna för att höra mer om hur vi arbetat med kunder i liknande situation – vi delar gärna med oss av exempel, metoder och framgångsfaktorer som kan hjälpa just er organisation att nå nästa nivå.
Vill du fördjupa dig i ämnet? Se här
- Läs mer om kollektiv intelligens HÄR
- Fördjupa dig i Psykologisk trygghet i denna studie
- Lär dig mer om en lärandekultur och feedback HÄR
- Läs med om effektiva team och Susan Wheelan’s forskning HÄR