Lägg grunden för extern samverkan med vår assessment canvas

Det blir allt vanligare att företag och organisationer behöver samarbeta tätt ihop för att exempelvis utveckla nya produkter och tjänster, eller optimera sina logistikkedjor. Behovet uppstår också i samband med s.k. carve outs, där en del av verksamheten knoppas av och bildar ett eget bolag.

Externa samarbeten innebär en utmaning som inbegriper organisatoriska förändringar, anpassning av arbetssätt, affärsmässiga och juridiska överväganden, samt inte minst frågor rörande beslutsfattande och gemensamma system. Detta är ett område som Ekan Management har utvecklat en betydande expertis efter många uppdrag av den här typen inom produktutvecklande industri. Vår roll är då ofta både att agera strategisk rådgivare åt ledningen, och att driva de olika utvecklingsinitiativ som krävs hos respektive part.

För oss som experter inom området är den stora utmaningen att de berörda företagen ofta underskattar utmaningarna och har gått för långt i processen innan de kontaktar oss. Samarbetet vilar då på en alltför bräcklig grund – kostnaderna riskerar att bli stora och de förväntade effekterna uteblir.

Ett verktyg för att bedöma förutsättningarna och lägga en stabil grund för effektivt samarbete

Nedan delar vi med oss av det verktyg vi själva använder för en initial genomlysning av förutsättningarna för ett externt samarbete mellan två organisationer. För oss är det en stor fördel om våra kunder har en tidigare och tydligare bild av de faktiska utmaningarna så att vi kan komma in i rätt tid och stödja arbetet. Verktyget hjälper er att

  • Prioritera actions
  • Identifiera projekt- och resursrisker
  • Förtydliga antaganden till grund för upplägget
  • Identifiera förutsättningar, så som IP, säkerhet och andra legala förhållanden
  • Och, viktigast av allt, formulera en tydlig vision för hur samarbetet ska fungera

Vänligen fyll i formuläret nedan för att få tillgång till External Collaboration Canvas mallen. Filen skickas till dig i ett bekräftelsemejl efter att du har fyllt i alla uppgifter. Du kan fritt använda och anpassa innehållet till dina behov.

Ladda ner Ekans ExCo assessment canvas:

  • Med denna anmälan godkänner du Ekan Managements personuppgiftspolicy.